Betlehemské svetlo dnes vyniesli skauti na Lomnický štít

22.12.2008 Poprad

Vysoké Tatry 22. decembra (TASR) - Vyše 30 slovenských skautov sa dnes ráno podujalo vyniesť plamienok Betlehemského svetla na Lomnický štít.
Z popradskej železničnej stanice ich na Skalnaté pleso vyviezla takmer 100-ročná historická električka Kométa, ktorá túto trasu absolvovala už v sobotu počas slávnostného otvorenia zimnej turistickej sezóny vo Vysokých Tatrách.
"Vzhľadom na zlé počasie sme museli na Skalnatom plese takmer hodinu čakať, pretože lanovky nemohli kvôli silnému vetru premávať. Nakoniec sa však podarilo asi polovici výpravy na Lomnický štít dostať a v týchto chvíľach už Betlehemský plamienok žiari v spoločenskej miestnosti stanice lanovky vo výške 2632 metrov nad morom, " povedal pre TASR organizátor výstupu Martin Gálik z Kežmarku. Plamienok ľudskej lásky, nádeje, pokoja a porozumenia z rodného mesta Ježiša Krista prekonal počas výstupu z Popradu na Lomnický štít výškový rozdiel 1960 metrov a vzdušnú vzdialenosť dlhšiu ako 5,5 kilometra. Už po 15. raz ho na najvyššie položené obývané miesto na Slovensku vyniesli členovia Podtatranskej skautskej oblasti, aby svietil zamestnancom Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied i pracovníkom Tatranských lanových dráh.
Na spiatočnej ceste z Lomnického štítu sa Kométa so skautmi okolo 13. hodiny zastaví na železničnej stanici v Starom Smokovci, kde si svetlo odpáli aj primátor Ján Mokoš spolu s obyvateľmi Vysokých Tatier.
Vynesenie Betlehemského svetla pokoja na Lomnický štít je vyvrcholením tohto tradičného skautského podujatia. Jeho púť po Slovensku sa začala v starobylom kráľovskom meste Kežmarok, kde sa počas tretej adventnej nedele zišlo takmer 800 skautov. Takmer polovicu tvorili Poliaci, ktorí si z rúk členov z Podtatranskej a Východoslovenskej skautskej oblasti prevzali svetlo z Betlehema, aby tak mohli zabezpečiť jeho rozvoz v 40-miliónovom Poľsku a doručiť vianočnú štafetu do pobaltských štátov, Bieloruska a na Ukrajinu.
 

Vyberte región